Saturday, 5 November 2011

Resepi Ketupat Daun Palas


Bahan-bahan

1 kilo pulut
1 kilo santan pekat
2sb gula
sedikit garam
satu simpul daun pandan
daun palas secukupnya

Cara-cara

Bersihkan pulut dan masukkan ke dalam kuali

Tambahkan santan, gula, garam dan daun pandan

Masak sehingga separuh masak

*Sentiasa kacau pulut supaya tak berkerak.

Lepas tu boleh la dibungkus dengan daun palas..Caranya boleh tengok dalam youtube.

Akhir sekali masukkan dalam periuk yang agak besar dan masukkan air sehinga ketupat tenggelam.

Rebus sehingga air kering dan ketupat masak.

Sedap dimakan dgn rendang & kari daging @ ayam


P/S :: Setiap kali rye, ak sekuarge x prnh ketinggalan wt ketupat daun palas neh...mmg dah jd feveret sejak dr kecil lg...nyum2...selamat mencube yea! (^__^)


No comments:

Post a Comment

My Hamster