Friday, 20 January 2012

Pasta Carbonara


Bahan-bahan

2 biji telur separuh masak
pasta utk 2 org makan
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar butter
sedikit garam
1 ulas bawang putih- dicincang
1/2 biji bwg besar(sederhana saiz) - dicincang
2 sudu besar minyak zaitun
Parmesan cheese secukupnya
Parsley kering secukupnya
4-5 biji cili api (kalau nak ubahsuai dgn citarasa melayu)
serbuk lada sulah/lada hitam

Cara-cara

Rebus pasta dengan sedikit garam sehingga masak dan toskan.

Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.

Masukkan pasta ke dlm no.2 bersama dengan 5-6 sudu besar air rebusan pasta tadi. Kacau balik sekejap.

Kemudian masukkan pula butter dan mayonis ke dlm pasta tadi. Gaul rata. Adjust rasanya. Tambah garam kalau tak masin

Utk hidang : Letak pasta ke dalam pinggan, taburkan dengan parmesan cheese, kemudian letaklah telur separuh masak dan taburkan daun pasley dan serbuk lada sulah/lada hitam.

Note :Kalau nak sesuaikan dengan tekak melayu, boleh masukkan potongan cili padi semasa tumis bawang.

(If mls nk buat kuah sndri, beli je prego yg berada di pasaran tu...lg cpt n lg mudah...sedap lak tu....hahaha)


No comments:

Post a Comment

My Hamster