BAHAN-BAHANNYA :
20 biji belimbing buluh, cuci dan toskan
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 Sudu kecil Jintan Manis
1 Sudu kecil Biji Rempah
1 Sudu kecil Kunyit
1 Sudu Kecil Minyak Masak
10 biji cili merah
CARA MEMBUATNYA :
10 biji cili merah
CARA MEMBUATNYA :
1) Udang dibersihkan gunting kaki2 kecilnya, kerat muncung dan buah kotoran dibahagian kepala udang. Cuci bersih dan toskan. Belimbing di belah dua tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
2) Masukkan udang, serai dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga udang berubah warna. Tuang santan cair dan kacau rata. Biar mendidih, tuang santan pekat dan masukkan sedikit garam dan secukup rasa. Biar mendidih perlahan.
3) Masak dengan api perlahan dan dikacau selalu. Akhir sekali masukkan belimbing buluh, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain.
No comments:
Post a Comment