Sunday, 12 August 2012

Resepi Murtabak Maggi



Bahan-bahan (untuk 3-4 orang makan):

Bawang merah kecil (2 biji)
Bawang putih (2 ulas)
Sosej/isi ayam/daging cincang
Cili api (optional)
Maggi dan perencahnya (2 paket)
Telur ayam (3 biji)

Cara masakan :

01. Rendam maggi sehingga lembut. Angkat dan ketepikan.

02. Gorengkan hirisan sosej bersama hirisan bawang merah, bawang putih dan cili api. Angkat dan ketepikan.

03. Di dalam satu mangkuk lain, pecahkan telur, campurkan perencah maggi dan pukul.

04. Masukkan maggi dan bahan dalam langkah 2 tadi ke dalam mangkuk berisi telur. Gaulkan rata.

05. Panaskan satu sudu minyak dalam kuali dan ratakan di sekitar kuali.

06. Masukkan campuran dalam langkah 4 tadi dan tekan-tekankan menggunakan sudip supaya maggi dan telur menjadi lebar.

07. Setelah agak masak telurnya, balikkan murtabak dan biarkan bahagian seterusnya masak.

08. Potong ikut suka hati. Hiaskan dengan daun bawang dan daun sup.



1 comment:

My Hamster