Saturday 11 August 2012

Resepi Kuih Tepung Talam Cendol



LAPISAN ATAS:
60g tepung beras
2 sb tepung jagung
70g gula merah
2 sb air kapur
200ml air

LAPISAN TENGAH:
60g tepung beras
10g tepung gandum
50g gula
400ml air
200g cendol
sedikit pewarna hijau

LAPISAN BAWAH:
60g tepung beras
10g tepung gandum
1 biji santan pekat
1/2 sk garam

Cara-cara:

1) Masukkan semua bahan untuk setiap lapisan. Setiap lapisan campurkan berasingan.

2) Masak setiap lapisan atas api yg perlahan,kacau hingga pekat.

3) Untuk lapisan tengah masukkan cendol apabila bancuhan tadi hampir pekat.

4) Masukkan dalam acuan dan kukus. Masukkan lapisan bawah , diikuti lapisan tengah dan akhir sekali lapisan atas.

5) Biarkan sejuk barulah dipotong.



No comments:

Post a Comment

My Hamster