Sunday, 12 August 2012

Kebaikan Daun SirehHalau semut


Daun sirih blh guna utk halau semut. Caranya, ambil beberapa helai daun sirih, ramaskan dan letakkan dimana laluan semut berada.. dengan sendirinya semut tu akan lari dan lama2 hilanglah dia melarikan diri..


Perapat

Petua kesihatan utk wanita.. suami pasti tertambat.. hehe... daun sirih berfungsi sebagai perapat wanita... bagi yang dah berkahwin mmg wajib jaga part ni... Caranya, rebus daun sirih, dan basuh kwsn alat sulit menggunakan air rebusan daun sirih.. seeloknya, air tu masih suam2 kuku... kita akan rasa segar je... 


Pewangi

Daun sirih boleh jadi pewangi alat sulit juga.. caranya sama juga macam nk jadikan perapat tadi... Memang byk basuhan intimasi kat pasaran yg berasaskan daun sirih, tapi yang tu dah diekstrakkn je, tapi lau nk lagi berkesan, amik yang original...


Menyegar dan mencerahkan mata

Daun sirih boleh menyegarkan mata yang kurang bermaya dan di samping mencerahkan mata. Caranya, ambil air rebusan daun sirih dan cuci muka dan mata.. amalkan selalu...insya-Allah anda akan lihat hasilnya..


Penawar resdung dan sinus

Bagi yang mengalami resdung dan selalu bersin di waktu pagi, elok amalkan membasuh muka dengan air rebusan daun sirih setiap hari.. muka pun makin segar tau...No comments:

Post a Comment

My Hamster