Sunday 21 August 2011

Ayam Percik


Bahan-bahannya:


1 ekor ayam yang agak besar (dipotong 4 dan di kelar-kelar sedikit supaya masak di dalammya dan ditoskan airnya)

Bahan A: (diblender dengan sedikit air)
3 batang serai
2 inci halia
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah

Bahan B:
1 1/2 cawan air asam jawa pekat
7 sudu besar gula
garam secukupnya

Bahan C:
6 sudu besar cili kering yang sudah di blender (kalau tak nak pedas kurangkan sikit)
1 cawan santan pekat

Cara-caranya:

Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumiskan bahan A sehingga agak kering dan wangi. Masukkan gula, bila agak pekat masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih dan masukkan ayam. Kacau rata.

Tambahkan garam, biarkan ayam separuh masak baru masukkan cili kering. Bila mendidih masukkan santan pekat. Bila kuah separuh pekat, keluarkan ayam tadi kedalan bekas lain. Kacau lagi kuah percik yang tinggal sehingga pekat. Tutup api.

Sekarang bolehlah di bakar ayam tadi sambil dicurahkan sedikit kuah percik keatas ayam tadi.(Jangan dibakar terlalu lama kerana ayam tadi telah pun pun dimasak)


AL-KISAHNYA ::

P/s :: ari tu ak try la wt ayam percik...malangnya, tak menjadi seperti gamabar di ats...even ak dah follow seperti yg tertulis di dlm resepi d'ats a'ts...maka, agak kuciwa la ak merasakannya...bila dah tak jadi, nk buang sayang...so, ak modify ayam percik 2...nasib baek la adik aku cakap sedap...if x, ak x taw la nk wtpe gn yg x jadi tu...uhuhu.. tp, ak tak akan putus asa until ak dapat buat ayam percik yg sebenar-benarnya.... ahahaha...bak kata org, usaha tangga kejayaan...hope, len kali if ak nk try lg, hope menjadi la....

No comments:

Post a Comment

My Hamster