Bahan-bahan ( Ikut atas saiz )
65 gm srbk badam 13 gm srbk koko 60 gm putih telur ( 2 biji telur ) 200 gm gula castor 110 gm gula icing secubit cream of tartar Filling ( ikut kegemaran boleh beli kat kedai bakery yg readymade lemon @ apa2 perisa )Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
1 .Ayakkan gula icing , srbk badam dan srbk koko ketepikan
2 . Pukul putih telur dgn cream of tartar hingga berbuih
3 . masukkan gula castor sedikit demi sedikit pukul hingga kembang dan gebu
4 . masukkan bahan2 yg talah di ayak tadi ke dlm putih telur yg dah di pukul
5 . kaup dan balikkn adunan hingga sebati masukkan ke dlm piping beg pakai buang ikut saiz kegemaran anda paipkan atas non stik paper ( jgn terlalu rapat )
6 . Hentakkan dulang yg telah di pipe kan untuk buang angin
7 . ketepikan adunan selama 45 minit supaya adunan yg tlh d pipekan tadi mengeras
8 . Bakar selama 5@10 minit 150c
9 . Setelah masak biarkan sejuk barulah sapukan filling dan cantumkan * klu nak pelbagai kan colour tk payah masukkan srbk koko bubuh pewarna semasa pukul gula castor *
No comments:
Post a Comment