Thursday, 1 September 2011

Macaron



Bahan-bahan ( Ikut atas saiz )
65 gm srbk badam 13 gm srbk koko 60 gm putih telur ( 2 biji telur ) 200 gm gula castor 110 gm gula icing secubit cream of tartar Filling ( ikut kegemaran boleh beli kat kedai bakery yg readymade lemon @ apa2 perisa )Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

1 .Ayakkan gula icing , srbk badam dan srbk koko ketepikan
2 . Pukul putih telur dgn cream of tartar hingga berbuih 
3 . masukkan gula castor sedikit demi sedikit pukul hingga kembang dan gebu 
4 . masukkan bahan2 yg talah di ayak tadi ke dlm putih telur yg dah di pukul 
5 . kaup dan balikkn adunan hingga sebati masukkan ke dlm piping beg pakai buang ikut saiz kegemaran anda paipkan atas non stik paper ( jgn terlalu rapat ) 
6 . Hentakkan dulang yg telah di pipe kan untuk buang angin 
7 . ketepikan adunan selama 45 minit supaya adunan yg tlh d pipekan tadi mengeras 
8 . Bakar selama 5@10 minit 150c 
9 . Setelah masak biarkan sejuk barulah sapukan filling dan cantumkan * klu nak pelbagai kan colour tk payah masukkan srbk koko bubuh pewarna semasa pukul gula castor *


No comments:

Post a Comment

My Hamster