1) Tinggi Serat
- Buah ini mengandungi kandungan serat sbyk 5 gram atau 20 peratus drpd keperluan pengambilan serat seharian. di sebabkn buah ini agk keras, epal memerlukan anda utk menguyahnya dgn sbr dan hal ini dpt mberikan peluang utk otak anda mberi signal pd tubuh bdn anda telah kenyang. seterusnya, ia akn dpt mgelakkan anda mgambil tlalu byk kalori sewaktu mkn.
2) Mudah bernafas
- Wanita yg mengambil buah epal ketika hamil, akan melahirkan anak dgn risiko rendah utk mghidap penyakit asma, demikian menurut hasil kajian para penyelidik. Buah ini juga dpt melindungi paru-paru org dewasa, mnurunkan risiko asma, kanser paru-paru dan penyakit lain-lainnya.
3) Melawan Kanser
- Hasil kajian makmal menunjukkan bahawa beberapa sebatian di dlm buah epal yg berair (yg berjus) mengekang pertumbuhan sel kanser, tetapi akn bkerja secara maksimum ketika epal di mkn seluruhnya (termasuk kulitnya). Org yg mengambil buah epal lebih drpd sebiji setiap ari juga berupaya menurunkan risiko beberapa jenis kanser sprt kanser mulut, esofagus, usus besar, payudara, ovari, prostat dan lain-lain di antara 9 - 42 peratus.
4) Buat lebih pintar
- Mungkuin di sebbkn pningkatan penghasilan asetilkolin, iaitu zat kimia yg bfungsi bg menghantar isyarat di antara sel-sel saraf, buah epal di katakan dpt memelihara otak kekal fokus dan tajam seiring dgn ptambahan usia, meningkatkan memori dan bpotensi mgurangi kemungkinan mdpt penyakit alzheimer, demikian menurut sebuah kajian tbaru drpd Universiti massachusetts.
No comments:
Post a Comment